d'Academie podium

Wil je graag een instrument bespelen of acteren? In Sint-Gillis-Waas kan je de artiest in jou tot uiting laten komen.

Woord

Ben je 8 jaar of word je 8 het einde van het kalenderjaar, dan kan je in onze academie les volgen in de studierichting ‘woord’.

Per week volg je één uur algemene verbale vorming waarbij je de juiste uitspraak van klinkers, medeklinkers en tweeklanken leert. Te vlug, te stil of onverstaanbaar praten en een foute ademhaling behoren tot het verleden. Aan de hand van boeiende oefeningen leer je spreken voor publiek, improviseren …

De lessen vinden op woensdagnamiddag plaats in de refter van de gemeentelijke lagere school De Zandloper (ingang langs Klapdorp).

En natuurlijk is er ook nog muziek

Kinderen die 6 jaar (of nog 6 worden het einde van het kalenderjaar) en ouder zijn kunnen zich inschrijven voor de richting muziek.

De eerste graad is er voor de allerkleinsten, voor 6- en 7-jarigen, en duurt 2 jaar. 1 uur per week leren de kinderen spelenderwijs kennis maken met de wondere wereld van muziek en de instrumenten.

Vanaf 8 jaar is er de tweede graad, deze duurt 4 jaar en kent 3 wekelijkse lestijden. Dit is ook het startpunt voor volwassenen, voor hen telt dit traject 3 jaar. Na de muziekinitiatie ben je klaar voor het muzieklab. Het lab bestaat uit twee grote luiken: een algemeen cultureel vormend luik en een luik groepsmusiceren, waar je met je stem of met verschillende instrumenten samen leert musiceren. Het derde wekelijkse lesmoment is het instrument, waar je individueel gecoacht wordt door een professionele muzikant.

De derde graad loopt over een periode van 3 jaar en kent 3 wekelijkse lesmomenten.

  • Muzikale en culturele vorming is het algemeen vormend vak, toegespitst op jouw studierichting. Dit volg je 1 uur per week.
  • Instrument naar keuze, 1 uur per week.
  • Groepsmusiceren vocaal/instrumentaal, 1 uur per week. Hiervoor kan je terecht bij het koor, (pre-)orkest, één van onze kamermuziekensembles, het ensemble oude muziek of het hedendaags ensemble (in overleg met de leerkracht).

De vierde en laatste graad duurt 3 jaar en kent 2 wekelijkse lestijden. In de vierde graad wordt een onderscheid gemaakt tussen vertolkend muzikant (1 uur instrument en 1 uur keuzevak), waarbij de nadruk op het uitvoerende wordt gelegd, en creërend muzikant die zich meer richt op het theoretische en creërende (1 uur instrument of compositie, 1 uur muziektheorie of mvc gevorderd).

De lestijden per atelier en inschrijvingstarieven vind je terug op de website van d’Academie podium.