Opportuniteitsadvies kinderopvang

Online aanvragenMaak een afspraak

Wil je graag starten met kinderopvang? Dan is het sinds 2022 verplicht om een opportuniteitsadvies te vragen aan de gemeente. Een opportuniteitsadvies moet je vragen bij het oprichten van een nieuwe groepsopvang, bij verhuis van een bestaande locatie of bij uitbreiding van een bestaande locatie met meer dan negen plaatsen.  

De Vlaamse regering wijzigde op 29 januari 2021 definitief een aantal besluiten met betrekking op de kinderopvang. Sinds 1 januari 2022 is een organisator kinderopvang verplicht om een opportuniteitsadvies te vragen. Dit advies moet je toegevoegen aan de vergunningsaanvraag van Opgroeien.  

Het advies is niet bindend voor de organisator, noch voor Agentschap Opgroeien. Een organisator moet wel in zijn vergunningsaanvraag toelichten hoe hij met de opmerkingen van het lokaal bestuur zal omgaan of waarom hij het advies van het lokaal bestuur naast zich neerlegt. Het opportuniteitsadvies moet een organisator er dus toe aanzetten om na te denken en voldoende informatie in te winnen over het feit of het opportuun is om een kinderopvang op te richten op een bepaalde locatie.

Voorwaarden

Een opportuniteitsadvies moet je vragen bij:

  • het oprichten van een nieuwe groepsopvang
  • verhuis van een bestaande locatie
  • uitbreiding van een bestaande locatie met meer dan negen plaatsen.

Procedure

Stap 1

Neem contact op met het Huis van het Kind voor je een aanvraag indient. Het opportuniteitsadvies kan je enkel aanvragen na een overlegmoment.

Neem contact op met Huis van het Kind

Stap 2

Heb je contact gehad met het Huis van het Kind? Dan kan je jouw aanvraag voor een opportuniteitsadvies indienen via ons online formulier. Je krijgt een ontvangstbewijs binnen de twee werkdagen. 

Opportuniteitsadvies kinderopvang (aanvraag)

Stap 3

Binnen de 30 dagen ontvang je via mail het opportuniteitsadvies. Je bent verplicht om het opportuniteitsadvies toe te voegen aan de vergunningsaanvraag bij Agentschap Opgroeien.

Meer informatie over je vergunningsaanvraag

Stap 4

Indien je nog opmerkingen hebt over het ontvangen advies of je bent niet akkoord met dit advies, dan heb je recht om gehoord te worden. Dit kan door, binnen 30 dagen na het ontvangen van het advies, contact op te nemen met het Huis van het Kind.

Opportuniteitsadvies kinderopvang hoorrecht (contact opnemen)

Online aanvragenMaak een afspraak

contactinformatie