Strooiplan

Van november tot april verzorgt de gemeente de coördinatie en uitvoering van de gladheidsbestrijding.

Het is niet de bedoeling om alle wegen te strooien. Strooizout is vooral nuttig op wegen waar regelmatig gereden wordt. Dit zorgt voor een goede vermenging van het zout.

Op wegen waar weinig vervoer passeert, is het strooien van zout dus niet zo effectief. In woonwijken bijvoorbeeld, is er vooral bestemmingsverkeer en weinig doorgaand verkeer. Bij sneeuw of ijzel is de impact van strooien er eerder beperkt. In deze straten strooien we niet en gunnen we de kinderen vooral veel sneeuwpret.

Bij gladheidsbestrijding proberen wij er wel voor te zorgen dat bijna alle weggebruikers op relatief korte afstand van hun woning een bestrooide weg ontmoeten.

Waar strooien wij?

Onze medewerkers volgen het weerbericht op de voet. Op basis van de weersvoorspellingen wordt er al dan niet gestrooid. Uiteraard wordt er ook gestrooid bij een oproep van de politie. Welke wegen we tijdens de vries- en sneeuwperiodes berijdbaar houden, zijn vastgelegd in enkele strooiroutes:

Hierbij zorgen we dat de belangrijkste verkeersverbindingen en fietspaden zo snel mogelijk terug berijdbaar zijn zodat de doorstroming van het verkeer op een veilige manier kan gegarandeerd worden.

De autowegen en fietspaden waar we wegenwerken uitvoeren, worden niet mee gestrooid. Pas dus zeker extra op als je je in en rond de werfzones verplaatst.

Voetpad is eigen verantwoordelijkheid

Het is bij politieverordening bepaald dat elke inwoner verplicht is de stoep voor zijn eigen woning ijs- en sneeuwvrij te houden. In een appartementsgebouw maak je best duidelijke afspraken met de medebewoners. Het voetpad moet over minimum één meter breedte volledig ijs- en sneeuwvrij zijn. Alle overtollige sneeuw en ijs kan je ophopen langs het voetpad. Zorg er wel voor dat je de rioolputten vrij laat. Je strooit het best met zout om de veiligheid van de voetgangers optimaal te verzekeren. Doe je dit niet, dan riskeer je een gemeentelijke administratieve sanctie. Vindt er voor je woning een glijpartij plaats, dan zal jouw familiale verzekering de schade moeten vergoeden.


contactinformatie