Jumelage
Algemeen
Een jumelage of verbroedering is het aangewezen middel om vriendschapsbanden met elkaar te bevestigen en te ondersteunen. In het kader van een jumelage worden op regelmatige basis activiteiten van ontmoeting en samenwerking tussen bevolkingsgroepen en verenigingen uit beide verbroederde gemeenten georganiseerd.
Ontstaan verbroedering tussen Sint-Gillis-Waas en Águeda (Portugal)
Na het busongeval* van de volksdansgroep uit Águeda (Portugal), na hun deelname aan het volkskunstfestival in 1997, groeide zowel in Sint-Gillis-Waas als in Águeda de intentie om nadere banden met elkaar te onderhouden. De voorbereidingen werden gestart en beide gemeenteraden keurden de overeenkomst van verbroedering tussen Sint-Gillis-Waas en Águeda goed.
Tussen donderdag 24 en maandag 28 augustus 2000 kwam een 65-koppige Portugese delegatie kennismaken met hun zusterstad Sint-Gillis-Waas op cultureel, toeristisch en economisch vlak.
Tijdens een ceremonie werd de officiële jumelageakte door burgemeester Willy De Rudder en burgemeester Manuel Castro Azevedo plechtig ondertekend.
* Busongeval
Bij het vertrek van de Portugese groep ‘Grupo folclorica da Regiao do Vouga’, na haar deelname aan volkskunstfestival Drieske Nijpers, gebeurde een busongeval in de nacht van dinsdag 12 op woensdag 13 augustus 1997. De bus met de Portugese dansers kwam in aanrijding met een vrachtwagen op de autosnelweg Bordeaux – Bayonne in Frankrijk. Tien Portugezen lieten het leven bij dit tragisch ongeval.
Een afvaardiging van het gemeentebestuur Sint-Gillis-Waas reisde af naar Mourisca do Vouga, de thuishaven van de Portugese groep, om de begrafenis bij te wonen. Ongeveer 15.000 mensen waren aanwezig tijdens deze begrafenisplechtigheid.
In memoriam:
- José Maria Marques
- Arlindo Manuel Lopes Saraiva
- Maria Celina Carvalhal Saraiva
- João Pedro da Silva Lopes
- José Joaquim Coelho de almeida
- José Maria Moco Costa
- José Ferreira Estima
- João Juvêncio Ferreira de Almeida
- José Marcelino Pinho Carvalhal
- Fernando Leal Pereira
Ligging Águeda
Águeda is een Portugese stad, gelegen aan de Costa de Prata in de toeristische streek Rota da Luz. De stad bevindt zich op 1.995 km van Sint-Gillis-Waas. Gevestigd in een overgangsgebied tussen zee en bergen, op het kruispunt van verschillende verbindingswegen, kent Águeda een oude en rijke geschiedenis. Águeda is 360 km² groot en telt ongeveer 45.000 inwoners. Deze stad ligt ongeveer 70 km van Porto en 230 km van Lissabon. De zee ligt op 25 km.
Jumelageprojecten
2001
Van donderdag 19 juli tot en met maandag 23 juli 2001 werd een jumelagebezoek georganiseerd voor een delegatie uit Sint-Gillis-Waas en startte ook de verbroedering officieel in Águeda. 65 deelnemers uit verschillende categorieën (cultuur, jeugd, senioren, sport, afvaardiging gemeentebestuur) namen deel aan verschillende activiteiten.
2005
Van woensdag 29 juni tot en met dinsdag 5 juli 2005 organiseerde het gemeentebestuur van Águeda een jongerenproject. Een 30-tal jongeren van de gemeente Sint-Gillis-Waas werden uitgenodigd om hun zusterstad te leren kennen gedurende een hele week en dit op cultureel, toeristisch en economisch vlak.
Opnieuw leven inblazen
Na het bezoek in 2005 viel de jumelage stil. De oorzaak hiervan was waarschijnlijk een bestuurswissel in Águeda. Vanuit Sint-Gillis-Waas werden nog mails verstuurd met voorstellen maar deze bleven onbeantwoord.
In 2013 startte een eerste nieuw initiatief namelijk een intercultureel project tussen de zesdejaars van de scholen De Zandloper uit Sint-Pauwels en het Instituto Duarte Lemos uit Águeda. Leerkrachten Kevin Lossie en Sandrine Herculano coördineren het project. Er werd een Facebook pagina aangemaakt: ‘Cooperation Duarte Lemos - GLS De Zandloper’. Daar staan enkele kleine artikels, links naar de schoolwebsites en foto’s op. Ook via prentbriefkaarten en brieven komen ze in contact met elkaar. De voertaal is Frans, zodat de leerlingen ook hun talenkennis kunnen verrijken.
2012
In 2012 kwam een delegatie (burgemeester, personeelslid gemeentebestuur Águeda, danskoppel van de grupo Folclorico Regiao do Vouga vanuit Águeda) voor Drieskes Kerremes (de groep uit Portugal was geen gastgroep op Drieskes Kerremes 2012) en de euromarkt in Sint-Niklaas. Op deze euromarkt nam een inwoonster van Águeda deel.
2014
Privé werd er nog naar onze zusterstad afgereisd. Schepen Lippens, echtgenote en vrienden trokken in het voorjaar naar Portugal met ondermeer een bezoek aan Águeda. Daar werd voor een eerste maal het internationaal voetbaltornooi ‘Pateiracup’ vernoemd.
Het bestuur uit Águeda nodigde dan ook begin 2014 een jeugdvoetbalteam van onze gemeente uit om hieraan deel te nemen. Onze gemeente besloot om 12 kinderen geboren in 2002 af te vaardigen. Een selectie ging vooraf en 11 jongens en 1 meisje vertrokken samen met een delegatie van het bestuur richting Águeda van woensdag 25 tot en met maandag 30 juni 2014. Naast de voetbalmatchen werd in het kader van de jumelage nog een gans programma afgehaspeld. Een bezoek aan een bergstadje waar nog ambachtelijk brood werd gebakken, het voetbalstadion van FC Porto, een namiddagje zee, het museum van dansgroep Mourisca do Vouga en de begraafplaats van de slachtoffers in Trofa!
2019
Van 17 t.e.m. 21 juli 2019 vond het festival ‘Folclore do Vouga 2019’ plaats in Águeda. De dansgroep uit Mourisca do Vouga organiseerde dit festival ter gelegenheid van hun 50-jarig jubileum. Onze volkskunstgroep Drieske Nijpers nam hier ook aan deel. Het bestuur van Águeda nodigde hiervoor een delegatie van onze gemeente uit. Onze burgemeester Maaike De Rudder en schepen Wilbert Dhondt reisden af naar onze zusterstad.
Op donderdag 18 juli werden de dansgroepen die deelnamen aan het festival officieel voorgesteld in het gemeentehuis van Águeda waarbij onze burgemeester en schepen Dhondt aanwezig waren.
Hierna stond ook een gesprek op het programma tussen de burgemeesters (Maaike De Rudder en Jorge Almeida) en schepenen van cultuur (Wilbert Dhondt en Elsa Corga) om toekomstige jumelageprojecten te bespreken.
Onze delegatie stond er ook op om bloemen neer te leggen bij de grafmonumenten van de 10 slachtoffers van het busongeval na hun deelname aan Drieskes Kerremes in 1997. Het was een ingetogen moment. Het verdriet blijft na al deze jaren toch zinderen.
Vrijdag 19 juli maakte onze delegatie kennis met de zusterstad en de regio. Toerisme is dan ook 1 van de belangrijke factoren in onze jumelage. Een bezoek aan Aveiro stond mee op het programma. Aveiro is gelegen aan zee en aan de Ria en wordt doorkruist door kanalen waarop de Moliceiro-boten rondvaren. Deze slanke, kleurrijke boten die vroeger dienden om algen en zeewier uit de Ria te halen, worden nu gebruikt voor toeristische boottochten.
Zaterdag 20 juli vond het slotmoment plaats van het festival georganiseerd door de dansgroep uit Mourisca do Vouga. Hun 50ste verjaardag werd mooi gevierd. Onze volkskunstgroep Drieske Nijpers waren vereerd hier aan te mogen deelnemen.
De burgemeester bracht hier ook een speech waarbij de nagedachtenis van de slachtoffers nog eens werd herhaald en ook over de vriendschapsbanden die hecht moeten blijven. Volgend jaar zijn we trouwens 20 jaar verbroederd.
Meer info
Weet je als inwoner nog niet welke reis je binnenkort wil maken? Bezoek dan zeker het noorden van Portugal eens en breng een bezoekje aan onze zusterstad.
contactinformatie
Communicatie
Burgemeester Omer De Meyplein 1
9170 Sint-Gillis-Waas- 03 727 17 00
- communicatie@sint-gillis-waas.be
Openingsuren deze week
- Vandaag open van 09.00 uur tot 12.30 uur (Op afspraak)
- Morgen gesloten