Zwerfkatten

Meld zwerfkatten

Zwerfkatten zijn katten die al een hele tijd buiten leven en geen of weinig menselijk contact gewoon zijn. Denk maar aan katten die aan hun lot werden overgelaten of katten die in het wild werden geboren.

Katten planten zich heel snel voort en kunnen voor overlast zorgen. Ze doen hun behoefte in je tuin, krabben vuilniszakken open en vormen soms een bedreiging voor lokale fauna (prooien), maar ook voor huiskatten: ziektes, parasieten, lawaai en gevechten in de paartijd.

Om het aantal zwerfkatten onder controle te houden, worden ze op initiatief en op kosten van de gemeente onvruchtbaar gemaakt.

Voorwaarden

Iedereen op het grondgebied van Sint-Gillis-Waas die in zijn/haar omgeving een zwerfkat opmerkt en waarvan je vermoedt dat deze kat nog niet werd gestriliseerd/gecastreerd, kan dit melden.

Procedure

Als inwoner kan je zwerfkatten op privédomein melden via het meldingsformulier www.sint-gillis-waas.be/meldingen.

Hoe verloopt de vangactie?

De gemeente vangt, samen met RATO vzw, vier keer per jaar zwerfkatten. Deze periodes worden op voorhand bekend gemaakt. Je kan op elk moment je melding online doorgeven. Jouw melding wordt mee opgenomen bij de eerstvolgende vangst.

De vangacties verlopen altijd samen met een dierenarts. Hij onderzoekt de gevangen katten en steriliseert/castreert. Daarna worden de katten opnieuw uitgezet.

Bedrag

Gratis.

Meld zwerfkatten

contactinformatie