Sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Online aanvragenMaak een afspraak

Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of bij de geboorte is een ingrijpende en emotionele ervaring, ongeacht de duur van de zwangerschap. De gemeente Sint-Gillis-Waas wil ouders van sterrenkindjes een hart onder de riem steken en opent daarom een sterrenregister.

Ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap, kunnen vandaag wettelijk gezien geen aangifte doen. De gemeente Sint-Gillis-Waas wil ouders van sterrenkindjes een hart onder de riem steken en opent daarom een sterrenregister. 

Ouders kunnen hun stilgeboren kindje registreren in het sterrenregister. Het sterrenregister is een digitaal document. Het bevat de naam, voornaam, geboorteplaats en datum van je stilgeboren kindje, evenals de naam van de ouder(s).

Voorwaarden

Er zijn geen voorwaarden verbonden aan de registratie in het sterrenregister:

  • Onafhankelijk van de zwangerschapsduur.
  • Ouders mogen vrij de naam kiezen, zonder beperking.
  • Zonder beperking in tijd, hoe lang het ook geleden is.
  • Ouders moeten geen 'bewijs' tonen om hun kindje te kunnen registeren.

Er moet enkel een link zijn met de gemeente Sint-Gillis-Waas: ofwel zijn de ouders inwoners ofwel werd het kindje geboren in Sint-Gillis-Waas.

Procedure

De registratie moet gebeuren bij de ambtenaar van de burgerlijke stand of via een online aangifte. Na de registratie ontvang je een symbolische akte en een klein aandenken in de vorm van een theelichthouder met sterretjes. 

De registratie heeft geen juridische gevolgen.

Kan je (sterren)kindje begraven of gecremeerd worden?

Ja, als de ouders dit wensen kan je kindje begraven of gecremeerd worden, ongeacht de duur van de zwangerschap. Sint-Gillis-Waas beschikt over een kleine sterrenweide op elke begraafplaats.

Wie wenst kan een gegraveerde ster met naam (€ 50 euro) of een niet-gegraveerde ster (€ 20) aankopen voor op de herdenkingszuil.

Meebrengen

Ouders moeten geen bewijs tonen om hun kindje te kunnen registeren.

Bedrag

Gratis

Uitzonderingen

Is je kindje overleden na een zwangerschapsduur van meer dan 140 dagen? Dan kan je hier de benodigde informatie vinden.

Online aanvragenMaak een afspraak

contactinformatie