BE-Alert waarschuwingssysteem bij noodsituaties

Schrijf je in op Be-Alert

Bij een noodsituatie in je buurt, wil de overheid je graag tijdig verwittigen om de nodige aanbevelingen te geven (bijv. ramen en deuren sluiten bij een brand, evacuatie bij een ramp). Naast klassieke media (radio en TV), sirenes en luidsprekers van de politie kan de overheid nu ook burgers rechtstreeks waarschuwen dankzij BE-Alert.

Wie zich op BE-Alert.be registreert, kan bij een noodsituatie in de onmiddellijke omgeving snel op de hoogte worden gebracht met een uniforme en duidelijke boodschap van een officiële bron. De boodschappen worden verstuurd via sms, e-mail of een gesproken bericht op de vaste telefoonlijn.

Voorwaarden

Iedere inwoner kan zich inschrijven op de website van BE-Alert. Bij de registratie moet je een e-mailadres invullen. Heb je geen e-mailadres? Neem dan contact op met het Klantenteam.

Procedure

Registratie op BE-Alert.be

Schrijf je in op de website van BE-Alert en vul de gevraagde gegevens in:

 • Je moet een e-mailadres invullen waarop je een mail krijgt om de registratie te bevestigen. Heb je geen e-mailadres? Neem dan contact op met het Klantenteam.
 • Je maakt ook een persoonlijk wachtwoord aan.
 • Na het invullen van je adres moet je nakijken of de locatie van je woning correct op de kaart wordt weergegeven.

Je krijgt een mail van BE-Alert:

 • Klik op de link om de inschrijving te bevestigen.
 • Je komt op je profiel op de website van BE-Alert terecht. Vervolgens moet je je registratie nog afronden:
  • Je geeft je taalkeuze aan.
  • Je vermeldt of je doof of slechthorend bent.
  • Je geeft eventuele andere contactgegevens mee (telefoon, e-mail). Je kunt ook een tweede verblijfadres vermelden, zodat je ook op die locatie op de hoogte wordt gehouden.

Heb je geen toegang tot internet? Neem dan contact op met je gemeente voor registratie.

Melding van noodsituatie

Bij een noodsituatie (brand, milieuramp, natuurramp) kan de federale overheid, de gouverneur van je provincie of je burgemeester beslissen om een boodschap via BE-Alert te versturen naar alle inwoners die rechtstreeks betrokken zijn bij de noodsituatie. Je ontvangt het bericht, ook al ben je niet thuis. Volg de aanbevelingen in het bericht.

Op de website van het Crisiscentrum vind je meer info over wat je kan doen voor, tijdens of na verschillende noodsituaties. Op de website mijnnoodplan.be kan je zelf een noodplan op maat maken dat je helpt om snel te reageren als er iets ernstigs gebeurt.

Bedrag

Inschrijven is gratis. Ook de berichten die naar jou worden gestuurd zijn gratis.

Schrijf je in op Be-Alert

contactinformatie