Minder verharding

VK Tegelwippen

Dit tuinseizoen organiseren de Vlaamse overheid en Breekijzer VZW het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Steden en gemeenten strijden tegen elkaar om zo veel mogelijk verharding te verwijderen en te vervangen door stedelijk of landelijk groen. Iedere burger of ondernemer kan zijn onthardingsproject melden op de website vk-tegelwippen.be en zo de tegelteller doen stijgen!

Waarom?

Vlaanderen bestaat voor 15,4% uit verharding. Dit is heel zichtbaar op het openbaar domein (straten, voetpaden, pleinen…) maar er is ook zeer veel verharding op privaat terrein: denk maar aan parkings, opritten, terrassen en tuinpaadjes. Veel verhardingen zijn niet alleen overbodig, maar ze brengen ook problemen mee. Wanneer het regent kan het water bijvoorbeeld niet in de grond infiltreren, maar wordt het versneld afgevoerd naar de waterlopen en het riool, wat in sommige gevallen tot wateroverlast kan leiden. Tegelijk wordt het grondwater niet aangevuld, en kunnen we het tijdens droge zomers moeilijk krijgen. Stenen houden ook meer warmte vast, waardoor er in de zomers hitte-eilanden kunnen ontstaan. Deze problemen zullen door de klimaatopwarming alleen maar erger worden. En dan hebben we het nog niet gehad over hoe ongezellig zo’n grijze massa op de grond wel niet is!

Hoe doe ik mee?

Simpel: breek wat tegels uit. Let wel: doe dit op je eigen perceel en niet zomaar op straat. Neem een foto vóór en na en upload die, met je informatie, op vk-tegelwippen.be

Je kan ook een geveltuintje maken tussen de gevel van je woning en het openbaar domein. Hierbij moet je wel rekening houden met het gemeentelijk reglement geveltuintjes.

Wat krijg ik daarvoor terug?

Ook de gemeente doet een inspanning: breek je tegels uit? Dan komen wij het steenpuin aan je deur ophalen. Bovendien kan je als beloning ook een gratis plantenpakket ontvangen om je nieuwe verse grond mee aan te planten! Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je dit formulier invullen voor 1 september.

Ontvang een gratis plantenpakket en ophaling steenpuin

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen loopt tot eind oktober 2023.

Wat doet de gemeente?

Hoewel Sint-Gillis-Waas een landelijke gemeente is, is bijna 12% van ons grondgebied verhard. Dat is 338m² per inwoner! Een groot deel van deze verharding bevindt zich op openbaar domein: kijk maar naar wegen, paden en parkings. Het regenwater dat op deze oppervlakten valt kan niet infiltreren, waardoor het risico op overstromingen en droogtes allebei groter worden! Daarnaast zorgt overmatige verharding voor broeierige warmtebellen in de zomer. Zulke ‘hitte-eilanden’ zijn niet alleen onaangenaam, maar ook nog eens slecht voor de gezondheid.

De gemeente wil vermijden dat de hoeveelheid verharding nog onnodig toeneemt. Dit doen we door bij ieder project bekijken we of elke vierkante meter verharding wel nodig is. Ook particulieren worden aangemoedigd om dit zo veel mogelijk te doen en zo bij te dragen aan een groenere buurt.

Daarnaast startten we ook projecten om bestaande verharding te verwijderen. In de Recolettenlaan en Burg. Van Hovelaan (De Klinge) en op GLS De Zandloper (Sint-Pauwels) konden we zo al 900 m² uitbreken en bovendien meer dan 2000 m² verharding lokaal laten infiltreren. In de nabije toekomst zullen we deze inspanningen voortzetten en nog eens 3300 m² ontharden in het gemeentepark (SGW), de Hogenakkerstraat (De Klinge) en de schoolomgeving van GBS Het Kompas (SGW).


contactinformatie

  • Omgeving

    Burgemeester Omer De Meyplein 1
    9170 Sint-Gillis-Waas

    Openingsuren deze week

    • Vandaag open van 09.00 uur tot 12.30 uur (Op afspraak), van 14.00 uur tot 19.00 uur (Op afspraak)
    • Morgen open van 09.00 uur tot 12.30 uur (Op afspraak), van 14.00 uur tot 17.00 uur (Op afspraak)
    Alle informatie