Meer bloemen

Bijvriendelijk bloemenzaad

De gemeente verdeelt gratis bijvriendelijk bloemenzaad. Met het bloemenmengsel tover je jouw tuin om tot een kleurrijk bloemenveld. En dat is niet alles! Je zorgt ook voor een bijvriendelijke tuin, want de bijen zijn dol op deze bloemenmix!

In de loop van maart kan je als inwoner een gratis zakje bloemenzaad afhalen aan de onthaalbalie.

Bloembollen

In de loop van november kan je een zakje bloembollen afhalen. Met een beetje fantasie en een combinatie van andere voorjaarsbloeiers kan dit leiden tot een spectaculair en kleurrijk lentespektakel! Je kan ze niet alleen in de tuin planten maar ook in huis. 

Bovendien heb je geen groene vingers nodig om te genieten van deze kleurenpracht. Nadat ze zijn uitgebloeid laat je de bollen in de grond zitten. Zo geniet je het volgende jaar opnieuw van de bloemen!

Bebloemingscomité 

Het Bebloemingscomité organiseert in overleg en in samenwerking met de gemeente de jaarlijkse bloemenmarkt en de prijsuitreiking van de bebloemingswedstrijd. Meer info vind je hier.

Maai Mei Niet

Knack lanceert elk jaar het project Maai Mei Niet, een oproep voor meer biodiversiteit. Ook onze gemeente deed al drie keer mee. In mei maaien een maand lang minimaal onze grasterreinen. 

Door anders te maaien, krijgen we meer bloemen en dus ook meer bestuivers in onze tuinen, zoals hommels, bijen en vlinders. Via deze weg hoopt de gemeente op een bloemrijk resultaat waar ook de inwoners van meegenieten. Minder maaien zorgt ook voor een betere waterinfiltratie bij droogte, wat de groenpercelen beter wapent tegen de klimaatverandering. Zo helpen we de natuur een handje met een kleinschalige ingreep.

Wil jij de biodiversiteit een duw in de rug geven? Neem dan ook deel aan Maai Mei Niet en laat gedurende één maand in mei je gras staan. Hoe klein of groot je tuin ook is, alle beetjes helpen.

Hierop zijn natuurlijk ook een aantal uitzonderingen zoals bijvoorbeeld kerkhoven, voetbalterreinen, speelterreinen en ander terreinen die door hun functie kort gemaaid worden.