Gezonde gemeente

Onze gemeente is een gezonde gemeente! Samen met de stuurgroep gezonde gemeente en onze partners Logo Waas en Drugpunt Waas moedigen we onze inwoners aan om deel te nemen aan gezonde acties.

Logo gezonde gemeente

Bevolkingsonderzoeken

De Vlaamse overheid organiseert drie bevolkingsonderzoeken:

  • Bevolkingsonderzoek borstkanker. Vrouwen tussen 50 en 69 jaar kunnen zich gratis laten onderzoeken op borstkanker. Om de twee jaar krijgen zij een kwaliteitsvolle screeningsmammografie aangeboden. Zij ontvangen een uitnodiging per post.
  • Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Alle vrouwen tussen 25 en 64 jaar kunnen om de drie jaar gratis een uitstrijkje laten nemen. Zij ontvangen een aanbevelingsbrief per post.
  • Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Mannen en vrouwen van 53 t.e.m. 74 jaar kunnen zich om de twee jaar gratis laten screenen op dikkedarmkanker door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Zij krijgen een uitnodiging per post met een afnameset voor een stoelgangtest.

# Samen Veerkrachtig

# Samen Veerkrachtig is de rode draad van de geestelijke gezondheid en dat is geen toeval. Veerkracht is datgene wat je nodig hebt om na een mentale tik een frisse start te nemen. Veerkracht helpt ieder van ons omgaan met de kleine en grote uitdagingen van het leven. Jaarlijks doet de gemeente mee met complimentendag en organiseren we acties tijdens de tiendaagse van de geestelijke gezondheid (1 tot 10 oktober).

Bewegen en gezonde voeding

Meer dan de helft van de Vlamingen beweegt te weinig. Het grootste deel van de tijd zitten we. Genoeg bewegen is een belangrijke voorwaarde voor een goede gezondheid. Sport je niet graag? Dan kan je toch een actieve leefstijl opbouwen door dagelijks 10.000 stappen te zetten. Met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’ (BOV) kunnen (huis)artsen mensen met een verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar de BOV-coach. Meer info: Veronique De Crop, 0497 04 82 80, sint-gillis-waas@bewegenopverwijzing.be

Generatie rookvrij

De gemeente promoot niet-roken door jaarlijks deel te nemen aan de Werelddag zonder tabak op 31 mei. Verder organiseren we regelmatig een rookstopcursus.

Campagnes rond vaccinaties

Jaarlijks promoten wij de griepvaccinatie bij de oudere bevolking en hebben we aandacht voor de vaccinaties op reis.

En we doen als gemeente nog veel meer zoals nog acties rond valpreventies tijdens het seniorenbal, gezond opvoeden, warme dagen, tekencampagne, gezonde publieke ruimte.


contactinformatie