Budgetbeheer

Als je moeilijkheden hebt met het beheren van je budget kan je een beroep doen op het budgetbeheer van het Welzijnshuis.

Budgetbeheer gaat een stap verder dan budgetbegeleiding. Bij budgetbegeleiding houd je je budget zelf volledig in handen, bij budgetbeheer wordt je budget beheerd door je maatschappelijk werk(st)er.

Vier Wase gemeenten (Sint-Gillis-Waas, Beveren, Kruibeke, Sint-Niklaas) hebben een dienst voor schuldbemiddeling opgericht. Deze dienst heeft als doel de aangesloten organisaties juridisch te ondersteunen voor cliënten die omwille van een hoge schuldenlast in aanmerking komen voor een schuldregeling. De dienst treedt op als collectief schuldbemiddelaar.

Procedure

  • Je gaat langs bij het Welzijnshuis waar een maatschappelijk werk(st)er naar je verhaal luistert en nagaat of budgetbeheer een oplossing is voor jou.
  • Is budgetbeheer iets voor jou, dan stelt de maatschappelijk werk(st)er een inventaris op van al je inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Daarna wordt er een budgetbeheerrekening geopend op je naam.
  • Al je inkomsten worden voortaan op deze rekening gestort. Je maatschappelijk werk(st)er beheert deze rekening en betaalt er je kosten en eventuele schulden mee af.
  • Je ontvangt een overeengekomen bedrag aan leefgeld voor je dagelijkse uitgaven.
  • Er wordt onderhandeld met eventuele schuldeisers om tot een afbetalingsplan te komen en er wordt geprobeerd om een reserve aan te leggen voor onvoorziene uitgaven.

contactinformatie