Trekpleisters in Sint-Pauwels

Twistkapellekes (Grouwesteenstraat, Sint-Pauwels)

TwistkapelDeze twee identieke kapelletjes springen bij voorbijgangers onmiddellijk in het oog.

In de 18e eeuw stond hier slechts één kapel precies op de scheiding van het grondgebied Sint-Pauwels en Kemzeke. Dit 'Heerwegsch Kapelleke' werd druk bezocht zodat het offerblok steeds aanzienlijke bedragen bevatte. Deze offergelden waren bestemd voor de kerk van Sint-Pauwels. Door een overdracht van goederen kwam het kapelletje echter in het bezit van de parochie Kemzeke. De kerkbesturen kwamen tot een overeenkomst dat de kerk van Sint-Pauwels het geld mocht blijven innen op voorwaarde dat ze een jaarlijks bedrag afstonden aan de parochie Kemzeke.

Zoals bekend werden er tijdens de Franse periode veel kerkgoederen aangeslagen. Zo eiste het armbestuur van Sint-Pauwels de grond op rond de kapel en eigende het zich eveneens de inhoud van het offerblok toe. De Kemzekenaren beweerden dat giften aan de kerk toebehoorden en eisten hun deel. Toen ze dit niet kregen, braken ze het offerblok open en vervingen het door een nieuwe waarvan zij de sleutel hadden. Enkele misnoegde inwoners van Sint-Pauwels pikten deze brutaliteit niet en deden op hun beurt hetzelfde.

Uiteindelijk maakte de pastoor van Sint-Pauwels een einde aan de twist door de offergiften volledig aan Kemzeke toe te kennen. De koppige kerkmeesters van Sint-Pauwels besloten echter om een tweede kapelletje te bouwen op enkele meters van het eerste. Deze twee kapelletjes dragen sinds die tijd de spotnaam twistkapellekes mee.

Roomanmolen (Pastorijwegel, Sint-Pauwels)

RoomanmolenZelfs Don Quichote zou twijfelen om de Roomanmolen te bestormen. Deze mastodont staat stevig in het landschap. Zijn hoogte van 24 meter wordt op ons grondgebied amper overtroffen. Met twaalf stappen diameter biedt de windmolen ruimte voor allerlei culturele evenementen.
Deze ronde stellingmolen werd in 1847 als olie- en graanmolen gebouwd. Nadat hij verkocht werd aan bakker De Bruyne, werd hij enkel nog als graanmolen gebruikt. In de loop van de jaren veranderde hij meermaals van eigenaar. De familie Rooman was de laatste actieve maaldersfamilie.

Met de opkomst van het stoomgemaal werd er achter de molen een mechanische maalderij aangebouwd. De stoommachine werd in WO II verkocht als schroot.

De gerestaureerde molen is een beschermd monument. Sinds de restauratie wordt er terug graan gemalen.
Het is één van de hoogste molens (24 meter) van België. Hij heeft 6 zolders die bezocht kunnen worden.
De molen is gratis te bezoeken elke eerste en laatste zondag van april tot en met oktober van 13 tot 17 uur. Tijdens Open Monumentendag en de Oost-Vlaamse Molendag is de molen open van 10 tot 17 uur.

Begeleide groepsbezoeken kan je reserveren via Toerisme.

Meer info over de Roomanmolen vind je op www.roomanmolen.be 

Sint-Pauluskerk (Dries, Sint-Pauwels)

Sint-PauluskerkDe Sint-Pauluskerk maakt deel uit van de beschermde site rond De Dries en de Roomanmolen.
Rond de kerk is een plantsoen aangelegd met een gedenkteken voor de Boerenkrijg en een monument voor de oorlogsslachtoffers.

Na bijna 40 jaar studie en onderzoek eindigden in 2016 de restauratiewerken aan de prachtige Sint-Pauluskerk, het interieur en de buitenomgeving. De kerk heeft een bewogen geschiedenis: ze heeft godsdienstoorlogen, de boerenkrijg en bezettingen overleefd.

Een gastheer/vrouw verwelkomen je iedere eerste en laatste zondag vanaf april tot en met oktober van 14 tot 18 uur in de Sint-Pauluskerk. Ter plaatse krijg je een brochure om zelf de kerk, glasramen, het altaar en de buitenomgeving te bewonderen. Dit bezoek is gratis. Tip: combineer dit met een bezoek aan de Roomanmolen.

Je kan deze kerk ook bezoeken (groepen tot 20 pers.) onder begeleiding van een gids, eventueel te combineren met een kleine historische dorpswandeling.

Oud-gemeentehuis (Dries 21, Sint-Pauwels)

Het Oud-gemeentehuis pronkt met het uitgebreide fotoarchief van De Klinge, Meerdonk, Sint-Gillis-Waas en Sint-Pauwels. De jaarlijkse thematentoonstelling ontloopt elk cliché.
Het oud gemeentehuis van Sint-Pauwels biedt onderdak aan de tentoonstellingsruimte van de Heemkundige Kring De Kluize vzw. Deze vereniging beschikt over een enorme fotocollectie.
Het oud gemeentehuis is te bezoeken van Erfgoeddag (april) tot september elke eerste zondag van de maand van 10 tot 12.30 uur.

Standbeeld Rode Ridder

Rode ridderIn 2008 verscheen het stripverhaal van De Rode Ridder: 'De Vedelaar van Sint-Pauwels' (nr. 220). In het stripverhaal beleeft Johan avonturen in heel de gemeente Sint-Gillis-Waas met als rode draad een plaatselijke legende van Sint-Pauwels.

De avonturen uit die strip werden zo'n succes dat men besloot de Rode Ridder te vereeuwigen met een bronzen standbeeld en een fietsroute. Deze route is te verkrijgen op de toeristische dienst en gidst je door alle deelgemeenten van Sint-Gillis-Waas.


contactinformatie