Trekpleisters in Sint-Gillis-Waas

Stropersbos

StropersbosHet Stropersbos is 478 ha groot en strekt zich uit over de gemeenten Sint-Gillis-Waas en Stekene. Het is een uniek bos met een variatie van loof- en naaldhout, kleinschalige akkers en schrale graslanden.

 

 

Huis van de Evolutie

In het Huis van de Evolutie wordt aan de hand van fossielen een beeld gegeven van het verloop van de evolutie op onze aarde. Je gaat terug naar de Krijttijd, het Jura, Trias, Perm... om zo uiteindelijk te belanden bij de reconstructies van de vroege Cambrische en allereerste levensvormen.

Geen enkel Belgisch privémuseum evenaart de collectie van dit ruime Huis. Hier volg je talloze objecten en verhalen naar de tijd van toen. Fossielen en artefacten tot maar liefst 650 miljoen jaar oud illustreren de bakermat van de aarde en de evolutie doorheen de tijd.

Het Huis van de Evolutie is het hele jaar door dagelijks te bezoeken op afspraak.

Sint-Egidiuskerk (Kerkstraat, Sint-Gillis-Waas)

Sint-Egidiuskerk
In het dorpscentrum van Sint-Gillis-Waas staat de driebeukige, neogotische Sint-Egidiuskerk.

De kerk heeft grotendeels een neogotisch meubilair zoals een communiebank, een koorgestoelte en altaren. Het overige meubilair komt uit de vorige kerk zoals de barokke biechtstoel en de kansel.

Het orgel is sinds 1980 beschermd. In de kerk hangen 17e eeuwse schilderijen.

 

Oud-vredegerecht (Kerkstraat, Sint-Gillis-Waas)

Oud-Vredegerecht

Het gerenoveerde Oud-vredegerecht herbergt een uitgebreid fotoarchief van De Klinge, Meerdonk, Sint-Gillis-Waas en Sint-Pauwels. Jaarlijks vindt hier een thematentoonstelling plaats.

De vergulde cijfers op de fries van dit schepenhuis leren ons dat het gebouw dateert uit 1742. Eerder stond hier een gebouw dat dienst deed als wachthuis voor soldaten en vergaderplaats voor de schepenbank. Het Oud-vredegerecht werd opgetrokken naar de plannen van landmeter Johannes Fredericus Manderscheidt. In het smeedijzeren hekwerk dat de dubbele bordestrap afschermt, zijn de letters 'St-Gillis' geaccentueerd.

Het gebouw deed tot 1961 dienst als gemeentehuis, nadien als politiecommissariaat.

Het Oud-vredegerecht is te bezoeken van Erfgoeddag (april) tot begin september elke derde zondag van de maand van 10 tot 12.30 uur. De inkom is gratis, groepen maken best op voorhand een afspraak.

Kunstwerk 'de vliegers'

De vliegersIn de tuin van het Sint-Helenagebouw (Blokstraat) kan je langs de straatkant enkele vliegers bewonderen. Het gaat om een kunstwerk uit de reeks ‘De Wondere Jaren’ van kunstenares Lut Vandebos uit Sint-Pauwels. Het is een interpretatie van de papieren vliegertjes die iedereen wel eens gevouwen heeft. Het werk is ruim drie meter hoog en bestaat uit een compositie van drie vliegers, waarvan er twee ‘vliegen’ en eentje geland is.


contactinformatie