Trekpleisters in De Klinge

Dodendraad (Buitenstraat 7, De Klinge)

DodendraadOp de Klingspoorsite kan je een reconstructie van de Dodendraad terugvinden.

In het voorjaar van 1915 proberen de Duitsers de smokkel een halt toe te roepen door de aanleg van de dodendraad. Een elektrische draad onder hoogspanning moet smokkelaars afschrikken. De hoogspanning op de Dodendraad zorgt ervoor dat mensen bij het minste contact met de draad worden geëlektrocuteerd. De inwoners kennen in deze periode de gevaren van elektriciteit nog niet. Links en rechts van de elektrische versperring wordt een beschermingsdraad geplaatst in prikkeldraad of in kippengaas.

Inventieve smokkelaars vonden al snel tal van manieren om de draad te overwinnen: tonnen zonder bode, een houten raamsysteem, rubberen beschermkledij… Honderden waaghalzen langsheen heel de Belgisch-Nederlandse grens bekopen hun overtocht echter met hun leven waaronder minstens drie slachtoffers in De Klinge en Meerdonk.

Camping Fort Bedmar (Fort Bedmarstraat 42, De Klinge)

Tijdens de Spaanse successieoorlog (1701-1714) was Fort Bedmar een belangrijk militair bolwerk. Het had toen een oppervlakte van 16 hectare en was een onderdeel van de verdedigingsgordel (Staats Spaanse Linies) van Sas van Gent tot Antwerpen. Het was een met wallen omgeven stervormig verdedigingswerk.

Fort Bedmar is een belangrijk historisch fort waarvan vandaag nog slechts weinig sporen overblijven. Binnen het Europese project Forten en Linies in Grensbreed perspectief werden er een aantal acties op touw gezet om het fort opnieuw te visualiseren.

Rondom Fort Bedmar werden kasseistroken en stepstones aangelegd die de contouren van het fort weergeven. De dwarsdoorsnede is een aanvulling op de kasseistroken die de structuur van het fort opnieuw leesbaar moeten maken. Deze dwarsdoorsnede is een constructie uit cortenstaal op het kruispunt van de Kapelledreef en de Fort Bedmarstraat en toont hoe de vroegere aarden binnenwal eruitzag. Dit was de laatste hindernis die aanvallers moesten overwinnen om het fort in te nemen. De stalen constructie is 10 meter lang en heeft een maximale hoogte van 4,55 meter.

Fort Bedmar is vandaag een drukbezochte camping.

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk (Klingedorp 2, De Klinge)

De neogotische Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk van De Klinge is gebouwd in de periode 1848-1850 in opdracht van pastoor Livinus De Mil en vervangt de oude Recolettenkerk uit 1670.

De architect J. De Somme-Servais heeft deze kerk met driebeukig schip ontworpen. De hoofd- en zijaltaren, het koorgestoelte en de communiebank van 1850-1900 komen uit het atelier van De Preter van Borgerhout. De preekstoel is barok, de biechtstoelen zijn classicistisch en de doopvont dateert uit de late 17e eeuw.

Op het hoofdaltaar hangt het schilderij 'Tenhemelopneming van Maria' van Gaspar de Craeyer. Dit schilderij is afkomstig uit de vroegere abdij van Hulst.

Het orgel is beschermd erfgoed.

KLINGSPOOR (Buitenstraat 7, De Klinge)

Logo KlingspoorKLINGSPOOR is een boeiende site in De Klinge van waaruit je vier verschillende erfgoedthema's op een actieve manier kan ontdekken: spoor, klompen, grens en natuur.

Spoor
Spoor mee op het stukje spoorweg tussen Mechelen en Terneuzen! Op het ontmoetingsplein werd een nieuw perron gecreëerd naast een overgebleven authentiek stukje spoorweg. Op dit spoor prijkt nu een originele stoomlocomotief en een wagon die ingericht werd als ontvangstruimte.

Klompen
Duik in de geschiedenis van de Wase Klompennijverheid! In De Klinge leefde rond de jaren 1920 ongeveer de helft van de bevolking van de klompenmakerij. Ontdek in de omgeving de sporen die de klompenmakers hebben nagelaten.

Grens
Treed in de voetsporen van de smokkelaar die in dit grensgebied zeer actief was! (of nog steeds is?) De aanwezige grenspalen vind je terug vanaf Vaals tot aan het Zwin in Knokke.

Natuur
Ontdek de rustige pracht van de Clingse bossen en het Stropersbos! Recreanten zijn welkom op de vele paden in de natuurgebieden. Joggers, fietsers, wandelaars en ruiters krijgen de kans om van de rijke natuur te genieten.

BELEEFCENTRUM

Met de inrichting van een leer- en beleefcentrum is na jaren voorbereiding de laatste fase van de ontwikkeling van KLINGSPOOR voltooid.

In het leer- en beleefcentrum maken bezoekers kennis met de thema’s klompen, natuur, grens en de spoorweg Mechelen-Terneuzen. Dit actief en educatief centrum is ook voor kinderen.

Het is vrij te bezoeken vanaf mei t.e.m. oktober elke zondag tussen 14 en 17 uur.

Indien je graag in groep, onder begeleiding van een gids, KLINGSPOOR wil bezoeken, dan kan dit op afspraak. Hiervoor neem je contact op met dienst Toerisme van Sint-Gillis-Waas, zij bekijken graag met jou de mogelijkheden en regelen jouw bezoek.

Meer info over KLINGSPOOR vind je op www.klingspoor.be 


contactinformatie