Houtvoort

Aanleiding

De afgelopen jaren bleek de nood aan uitbreiding en betere, eigentijdse invulling van sport- en spelcomplex Houtvoort.

Daarom kochten we tussen 2017 en 2020 een reeks gronden aan achter de Pottersdreef. De komende jaren voorzien we budget om deze nieuwe gronden op een fijne en eigentijdse manier in te richten. 

De voorbije jaren

In 2017 – 2018 bood de Vlaamse Overheid begeleiding om sport- en beweegvriendelijke publieke ruimte te realiseren. Onze gemeente stelde zich kandidaat en werd geselecteerd.

Dankzij de begeleiding van Netwerk Lokaal Sportbeleid (NLS), de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP), Kind en Samenleving én diverse inwoners werd het masterplan een feit. We gebruiken dit masterplan als leidraad bij het uitvoeren van de opdracht.

Een masterplan schept een kader en tekent de krijtlijnen uit voor grote projecten. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een masterplan met een visie op de toekomst van onze dorpskern.

Opdracht en timing

We willen een sport- en beweegvriendelijke invulling van de Houtvoortsite realiseren. Hierbij leggen we een focus op openbare ruimte en landschap, speelnatuur, groenbuffering & sport- en skate-infrastructuur.

We leggen onze prioriteit op de invulling van de nieuwe gronden achter de Pottersdreef en de realisatie van een skate-infrastructuur.

Volgens de huidige tijdsinschatting voorzien we de goedkeuring van het definitief ontwerp eind 2022. Rond die periode organiseren we ook een infomoment voor buurtbewoners en gebruikers. De werken zelf zijn voorzien voor 2023 en 2024. Het totaalproject heeft een kostenplaatje van 585.000 euro.

Verschillende fasen van het project

Fase 1: aanstellen ontwerper - eind november 2021

We stelden landschaps- en tuinarchitect Davy Van Laere aan als ontwerper. Davy Van Laere stelde voor dit project een multidisciplinair team samen om met hen een kwaliteitsvol ontwerp te maken. Dit team bestaat uit: Mekano Play voor de sport- en spelinrichting, Landmax als adviesbureau bos- en natuurbeheer, Jonckheere als advies- en ingenieursbureau en Eveka voor de veiligheidscoördinatie.

Fase 2: opmaak voorontwerp en aftoetsing - eerste helft 2022

Op zaterdag 12 maart 2022 vond een participatiemoment plaats.  De ontwerper toetste tijdens dit moment zijn ontwerpschets af. Via diverse workshops kregen geïnteresseerde inwoners de kans om mee na te denken over de site.

Onze ontwerper ging met jullie feedback aan de slag en kwam tot een voorontwerp. Dit voorontwerp werd intussen besproken tijdens het college en de commissiezitting.

Op zaterdag 25 juni koppelden wij dit voorontwerp terug met onze inwoners in de vorm van een praatplan met wandeling.

Geïnteresseerd in het voorontwerp? 

Neem dan alvast een kijkje via deze link: voorontwerp Houtvoortsite

Heb je vragen of kan je er niet bij zijn op 25 juni? Dan kan je nog tot 3 juli een reactie bezorgen via sport@sint-gillis-waas.be

Wij maken deze dan over aan de ontwerper.

Via deze link vind je de presentatie van het voorontwerp die op 25 juni werd gegeven:
presentatie voorontwerp Houtvoort

Fase 3: definitief ontwerp en dossier - augustus 2022 tot maart 2023

In fase 3 bereidt de ontwerper de uitvoering voor: eerst maakt de ontwerper een definitief ontwerp op en daarna start de uitwerking van het aanbestedingsdossier waarmee de toekomstige aannemer aan de slag kan.

Fase 4: aanbesteding - april 2023 tot juni 2023

De keuze voor een aannemer, die de werken zal uitvoeren onder toezicht van het ontwerpteam, gebeurt via een aanbestedingsprocedure.

Fase 5: uitvoering werken - augustus 2023 tot december 2023

Nadat de aannemer is gekozen, kan die aan de slag gaan met de werken. Volgens de huidige timing zouden de werken kunnen starten in augustus/september 2023, om af te ronden tegen eind 2023.

Fase 6: opening - april 2024

In het voorjaar van 2024 geven we alle groenaanleg de kans om te groeien. We voorzien de opening van de nieuwe gronden voor april 2024.


Huidige voorzieningen sport- en spelcomplex Houtvoort

 • 5 voetbalvelden (gras)
 • 1 grasveld (voetbal/korfbal)
 • 1 rijhal en 2 paardenpistes
 • 1 joggingpad (dolomiet)
 • 1 mountainbike- en BMX-heuvel
 • 1 skateterrein
 • outdoor fitnesstoestellen
 • 1 multisportterrein (basket/voetbal)
 • 1 speelgrasveld
 • 1 hondenloopzone
 • 1 hondenschool Mijn hond Mijn vriend

contactinformatie

 • Sport

  Burgemeester Omer De Meyplein 1
  9170 Sint-Gillis-Waas

  Openingsuren deze week

  • Vandaag open van 09.00 uur tot 12.30 uur (Op afspraak), van 14.00 uur tot 19.00 uur (Op afspraak)
  • Morgen open van 09.00 uur tot 12.30 uur (Op afspraak), van 14.00 uur tot 17.00 uur (Op afspraak)
  Alle informatie