Drieske Nijperstraat

Drieske Nijpers was een wonderdokter die beweerde mensen te kunnen genezen door hen op de pijnlijke plaatsen te knijpen. Drieske Nijpers zijn echte naam was Andries De Clerck. Hij werd geboren op 10 september 1826 in Kemzeke en stierf op 8 januari 1853 in zijn huis in de Kronenhoekstraat in Sint-Gillis-Waas.

drieske nijpers

Andries huwde op 8 januari 1848 met Maria Catharina Maes. Hij was ongeletterd en verdiende de kost als arbeider en opkoper van oude lompen. Bij zijn zwerftocht langs de boerderijen verrichtte hij zijn eerste zogenaamd wonderbaarlijke genezing bij een bedlegerige boerin. Het nieuws verspreidde zich snel en vele wanhopige mensen kwamen zich bij Drieske aanmelden. Begin 1852 verschenen de eerste berichten over de magische geneeskracht van Drieske Nijpers in de kranten. Dankbare klanten betaalden hem goed waardoor hij op korte tijd heel rijk werd. Enkele maanden later begon Drieske Nijpers België te doorkruisen om in de grootsteden zieken te kunnen genezen.

Drieske Nijpers werd op vele plaatsen ontmaskerd als kwakzalver. Hij moest zich ook enkele keren verantwoorden bij het gerecht voor het onwettelijk uitoefenen van de geneeskunst, maar werd nooit veroordeeld. Zijn succes was van korte duur want amper één jaar na zijn doorbraak stierf hij aan tyfus.

BRON: Gemeentearchief Sint-Gillis-Waas, infopanelen van een expo over Drieske Nijpers, 2010