Vaccineren

2021 is een belangrijk jaar. Het jaar staat in het teken van de grootschalige vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus. Met zijn allen hopen we op een terugkeer naar het leven voor corona. Momenteel zijn de vaccinaties voor de inwoners bezig in verschillende vaccinatiecentra. Een van de centra is Gemeenschapscentrum De Route (Stationstraat 201).

GC De Route werd op korte termijn ingericht als vaccinatiecentrum voor de inwoners van De Klinge, Meerdonk, Sint-Gillis-Waas en Sint-Pauwels. Ook inwoners van Stekene en deelgemeentes laten zich hier vaccineren. 

Je ontvangt een persoonlijke uitnodiging om je te laten vaccineren. 


Ik doe het voor...

  

6 SGW'ers en 6 Stekenaren lieten ons weten voor wie of wat zij zich laten vaccineren. En jij?


Vaccinatiecertificaat

Vanaf 1 juli 2021 kan je binnen Europa gebruik maken van je persoonlijke vaccinatiecertificaat. Dat maakt deel uit van het officiële ‘EU Digitaal COVID-certificaat’, naast het testcertificaat en het herstelcertificaat. Het is één van de manieren waarop je je corona-status kan aantonen. Zo zal reizen binnen Europa weer een stuk makkelijker worden.

Je vaccinatiecertificaat aanvragen 

Je vaccinatiecertificaat is beschikbaar vanaf 48 uur na je vaccinatie (maar soms kan het tot een week duren); dit is grotendeels afhankelijk wanneer het vaccinatiecentrum de gegevens invoert in de centrale vaccinatiedatabank. Meestal is dat nog de dag van de vaccinatie zelf, maar soms ook pas enkele dagen later. Vanaf dan kan je je vaccinatiecertificaat downloaden via mijngezondheid.beMijn Burgerprofiel, myhealthviewer.be of via de mobiele app CovidSafeBe

Een papieren versie aanvragen

Je kan een papieren versie van je vaccinatiecertificaat aanvragen met je rijksregisternummer via een helpdesk van de Vlaamse overheid op het nummer 078 78 78 50 (bereikbaar van 9 tot 19 uur op weekdagen). Je ontvangt het certificaat dan enkele dagen later per post.

Heb je dringend een vaccinatiecertificaat nodig? Dan download je het best je digitale exemplaar. Dat is altijd de snelste manier.


Vaccinatie voor -18

Kinderen tussen de 12 en 15 jaar krijgen de komende weken een uitnodiging per post op hun domicilieadres voor een vaccinatie met Pfizer, momenteel het enige vaccin dat al is goedgekeurd voor de vaccinatie van minderjarigen.

De uitnodigingen verlopen op dezelfde manier als bij de 16- en 17-jarigen.

De 12- tot 15-jarigen hebben wel de toestemming van hun ouders nodig om gevaccineerd te kunnen worden. Ouders (of de wettelijke voogd) kunnen die toestemming geven door hun kind te begeleiden in het vaccinatiecentrum of door een schriftelijke toestemming mee te geven. De nodige info vind je hier. De voorbeeldbrief kan je hier downloaden.

Alle nieuwe uitnodigingen voor een vaccinatie met Pfizer worden nu ook verstuurd met een interval van 21 dagen tussen de eerste en de tweede dosis. Daarvoor was dat nog 35 dagen.


QVAX-reservelijst

Via qvax.be kan je je inschrijven op een elektronische reservelijst voor vaccinatie. Laat weten wanneer je beschikbaar bent. Als je opgeroepen wordt, moet je wel snel naar het vaccinatiecentrum komen.
 

Jongeren en QVAX

De jongeren moeten langst wachten om gevaccineerd te worden, aangezien de uitnodigingen verzonden worden volgens leeftijd. Maar jongeren kunnen zich ook registreren op de QVAX-lijst en worden dan misschien vroeger uitgenodigd.

  • vanaf 12 jaar kan je je registreren voor een Pfizer vaccin
  • vanaf 18 jaar kan je je registreren en aangeven of je ook met Johnson & Johnson gevaccineerd wil worden - je krijgt het vaccin dat op dat moment beschikbaar is

Vaccinatie met Johnson & Johnson

Het vaccin Johnson & Johnson wordt toegediend vanaf 41 jaar. Wie jonger is, kan zich ook laten vaccineren met Johnson & Johnson. Dat kan enkel via QVAX, voor wie nog geen uitnodiging kreeg. Je moet dan aangeven dat je met dit vaccin ingeënt wil worden. Met dit vaccin heb je maar 1 vaccinatiebeurt nodig.

QVAX voor wie eerste uitnodiging voor vaccinatie niet benut of geweigerd heeft

Wie niet is ingegaan op zijn eerste uitnodiging tot vaccinatie of die zelfs uitdrukkelijk geweigerd heeft, kan zich terug aanbieden op QVAX en opgeroepen worden voor vaccinatie. Wie de vaccinatie uitdrukkelijk geweigerd heeft, kan nu zelf zijn weigering intrekken via QVAX. Deze mensen worden ook een tweede keer uitgenodigd per post.

 
 

Vervoer naar het vaccinatiecentrum

Ben je minder mobiel of wil je weten hoe je in het vaccinatiecentrum geraakt? We namen de nodige maatregelen om de bereikbaarheid van het vaccinatiecentrum met alle vervoersmiddelen te optimaliseren.

Vervoersmogelijkheden naar het vaccinatiecentrum


Ons vaccinatiecentrum bestaat uit verschillende zones

Wandel virtueel door ons vaccinatiecentrum

  • Je komt binnen in het algemeen onthaal (de gewone ingang van De Route) waar je je kan aanmelden met je identiteitskaart en je uitnodiging. Hier wordt je afspraak gecontroleerd en krijg je een vaccinatiekaart mee. 
  • Daarna kom je in de grote ontspanningszaal bij het medisch onthaal. Daar geeft men je alle nodige informatie over het vaccin en moet je enkele medische vragen beantwoorden.
  • Nadien kom je in de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je je vaccinatie toedient.
  • Op weg naar de rustruimte passeer je de registrator. Die vult je vaccinatiekaart verder aan en registreert je vaccinatie. 
  • Tot slot kom je in een rustruimte. Daar word je de eerste 15 minuten na je vaccinatie opgevolgd.

In elke zone van het vaccinatiecentrum draagt iedereen een mondmasker en houdt iedereen afstand van elkaar. De stoelen worden hierbij ook regelmatig ontsmet.


Helpende handen voor het vaccinatiecentrum gezocht

Geïnteresseerd om te helpen in het vaccinatiecentrum? Schrijf je dan in via volgend formulier.

Helpen in het vaccinatiecentrum


Veelgestelde vragen over het vaccinatiecentrum

We geloven dat je veel vragen hebt over het vaccinatiecentrum. We proberen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. 

Veelgestelde vragen over het vaccinatiecentrum


Vaccinatiecampagne in fases

Op federaal niveau werkte men een vaccinatiestrategie uit, waarbij men o.a. prioritaire groepen bepaalde.

Volgorde van vaccineren


Meertalige info over vaccinaties (info other languages)

Vind alle meertalige info over vaccinatie op de website van het Agenschap Integratie & Inburgering

Corona en vaccinatie: meertalige info

Download de applicatie 'Crisis Information Translated'


Heb je algemene vragen over de vaccinaties?

Bel de infolijn 1700

Bezoek laatjevaccineren.be

Heb je vragen over jouw vaccinatie in De Route?

Bel ons callcenter


Meldingen, complimenten of klachten over het vaccinatiecentrum?

Meldingen, complimenten en klachten verzamelen, is heel belangrijk voor de organisatie van ons vaccinatiecentrum.
 
Waarom? We krijgen niet alleen een beeld van wat er goed of minder goed loopt, maar we kunnen er ook mee aan de slag.

Ben je tevreden over hoe je geholpen werd in het vaccinatiecentrum? Laat het natuurlijk gerust weten. Een complimentje doet altijd deugd en geven we zeker door.

Werd je niet (correct) geholpen door onze medewerkers? Kreeg je geen of een ongepast antwoord op je vragen? Aarzel dan niet en meld het ons.

Mail je melding, compliment of klacht 

Bel ons callcenter


Blijven volhouden!

In afwachting van het vaccin blijft het heel belangrijk om de maatregelen na te leven (mondmasker, afstand houden, contacten beperken, handen wassen, enz.). 

Samen nog even doorbijten, we komen er wel! Het rijk der vrijheid is in zicht. :-) 
#SGWtegencorona

Info over het coronavirus


contactinformatie