Ontdek onze prachtige streetart met de fiets

16
jul
2021

In 2020 en 2021 is Sint-Gillis-Waas voorzitter van het IGP Land van Reynaert. In kader van dit voorzitterschap zette de gemeente een streetartproject op poten. Met het project plaatst de gemeente een deel van het Reynaertverhaal in een hedendaagse context.

Tijdens het streetartproject verschijnen er in elke deelgemeente figuren uit het Reynaertepos in het straatbeeld. Zo siert Hersinde De Wolf de gevel van Jeugdhuis Den Biel. Jong en oud kunnen ook Grimbeert De Das, koning Nobel, Canteclaer De Haan en Cuwaert De Haas spotten op een elektriciteitskast in elke deelgemeente. Reynaert zelf is niet afgebeeld, maar je voelt zijn aanwezigheid in elk werk. Deze figuren zijn ontworpen en aangebracht door Klapross: Ellen De Vos en Lut Vandebos. 2 lokale kunstenaars waar we terecht fier op zijn.

In elke deelgemeente kan iedereen ook genieten van de pracht van enkele tijdelijke murals. Deze murals zijn samengesteld uit tekeningen van de leerlingen van D’Academie.

Ontdek de streetart met de fiets

Alle locaties zijn verbonden via een fietsroute. Vind deze terug op onze website of haal een gratis exemplaar in het toeristisch infokantoor De Route.

Download de fietsroute

Wat zit er achter de streetart?

Reynaert is een controversieel figuur: een meester in het verspreiden van valse informatie, het optrekken van mistgordijnen en het manipuleren van situaties. Hierbij maakt hij dankbaar gebruik van de onwetendheid en/of zwakheden van de betrokkenen. Een onbetrouwbaar figuur dus en hij komt er nog mee weg ook. In tijden waar fake news, hashtags en discussies over seksueel overschrijdend gedrag de media domineren en waar meningen als waarheden worden verkocht op sociale media, vond de gemeente in het personage van Hersinde een ideale invalshoek om een deel van het Reynaertverhaal binnen een hedendaagse context te kaderen.


contactinformatie