Openbare onderzoeken

Omgevingsvergunningen

Bij sommige vergunningsaanvragen is een openbaar onderzoek nodig. Op deze manier kunnen omwonenden en andere burgers hun eventuele bezwaren tegen een project kenbaar maken gedurende de looptijd van dit onderzoek.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle bekendmakingen van lopende openbare onderzoeken over omgevingsvergunningsaanvragen binnen de gemeente.

Via volgende link kan je de dossierinhoud van deze aanvragen raadplegen en is er ook de mogelijkheid om bezwaar in te dienen: https://omgevingsloketinzage.omgeving.vlaanderen.be

De gemakkelijkste manier om een dossier terug te vinden op deze website is door op het OMV_nummer te zoeken dat vermeld staat in de bekendmaking.


Publieke inspraak over de kennisgeving van het plan-MER voor het Besluit van de Vlaamse Regering over extern salderen

 

De Vlaamse Regering stelde op 10 maart 2023 de programmatische aanpak stikstof (PAS) vast. De PAS is een omvattend, realisatiegericht beleidsprogramma dat bijdraagt tot de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen voor Europees beschermde natuur door de depositie van stikstof op Speciale Beschermingszones structureel en planmatig terug te dringen.

 

Met het decreet over de programmatische aanpak stikstof (het ‘Stikstofdecreet’) legde het Vlaams Parlement eind januari 2024 onder meer de rechtsgrond vast voor specifieke emissie-reducerende maatregelen die vervat zijn in de PAS, en voor beoordelingskaders voor de stikstofimpact van vergunningsplichtige activiteiten. Het Stikstofdecreet trad op 23 februari 2024 in werking.

 

Het Stikstofdecreet verwijst naar de mogelijkheid tot extern salderen in het kader van de individuele passende beoordeling. Extern salderen houdt in dat een vergunningsplichtig project – de saldonemer – voor het terugdringen van zijn stikstofemissies beroep kan doen op emissies die door een ander project – de saldogever – worden stopgezet. Het Stikstofdecreet voorziet dat de Vlaamse Regering de voorwaarden voor extern salderen vaststelt via een op te maken Besluit (‘BVR extern salderen’).

 

De Vlaamse Regering onderzoekt door middel van een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) en de bijhorende passende beoordeling onder welke voorwaarden extern salderen mogelijk is in het kader van het Stikstofdecreet, en onderzoekt de mogelijke effecten van extern salderen op mens en milieu. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vindt u onder meer een beschrijving van het plan en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het uiteindelijke plan-MER beschreven en bestudeerd zullen worden.

U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure.

Van 5 april tot en met 3 juni 2024 kunt u de kennisgevingsnota inkijken en opmerkingen geven. U kunt de milieueffecten aangeven die volgens u onderzocht moeten worden en de manier waarop dat het best kan gebeuren. Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor alternatieven.

De kennisgeving kan geraadpleegd worden in de dossierdatabank op www.mervlaanderen.be, op de website https://www.vlaanderen.be/stikstof, bij de Vlaamse gemeenten en op hun website.

Tot en met 3 juni 2024 kunt u uw opmerkingen bezorgen aan het Team Omgevingseffecten van het Departement Omgeving. U doet dat bij voorkeur via het digitaal inspraakformulier (www.omgeving.vlaanderen.be/digitaal-inspreken-op-een-kennisgevingsnota). U kunt uw reactie ook via mail bezorgen aan mer@vlaanderen.be, ter plekke overmaken aan het Team Omgevingseffecten in Brussel of met de post versturen naar onderstaand adres.

Meer informatie over milieueffectrapportage vindt u op omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of telefonisch via het gratis nummer 1700.

Departement Omgeving- Team Omgevingseffecten

Milieueffectrapportage Plan-MER BVR Extern Salderen (PL0311)

Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 BRUSSEL

mer@vlaanderen.be


Welkom op de informatiemarkten over de Westelijke Ontsluiting Waaslandhaven

 

Van 15 april tot en met 13 juni 2024 loopt het openbaar onderzoek over het ontwerp van projectbesluit voor de Westelijke Ontsluiting Waaslandhaven en de bijbehorende onteigeningen.

De Westelijke Ontsluiting Waaslandhaven is het deelproject van ECA dat focust op de nieuwe verkeersinfrastructuur en op initiatieven voor de omgeving:

  • een nieuwe weg in het havengebied voor wagen- en vrachtverkeer naar de hoofdverkeersnetten, naast de bestaande weg (de Blikken);
  • de verbetering en uitbreiding van de bestaande spoorontsluiting in het westelijke deel van de Waaslandhaven;
  • de vervollediging en uitbreiding van de fietsverbindingen;
  • een natuurlijke buffer met mogelijkheden voor recreatie.

De Westelijke Ontsluiting Waaslandhaven zal er liggen nog voor de nieuwe containerterminals in gebruik.

 

Alle informatie en documenten staan op de website cpeca.be. Wie meer uitleg wenst of nieuwsgierig is hoe de Westelijke Ontsluiting van de Waaslandhaven en de buffer er uit zullen zien, kan daarvoor terecht op twee informatiemarkten: 

  • woensdag 24 april in Kieldrecht (Ontmoetingscentrum Ermenrike);
  • donderdag 25 april in Verrebroek (Ontmoetingscentrum de Verre). 

Beide infomarkten zijn doorlopend open van 15 tot 20 uur.  

 

Reageren kan tot en met 13 juni 2024 via info@cpeca.be of per beveiligde zending (aangetekend schrijven of afgifte tegen ontvangstbewijs) aan Reginald Loyen, Departement MOW - afdeling Beleid
Koning Albert II-laan 15, bus 437, 1210 Brussel.

Wie dit wenst, kan ook een brief tegen ontvangstbewijs afgeven bij de gemeente Beveren, Gravenplein 8, 9120 Beveren.