Ambulante activiteiten (machtiging) (leurkaart)

Je oefent een ambulante activiteit uit als je buiten je vaste vestigingsplaats(en) producten of diensten verkoopt aan consumenten.

Denk maar aan een huis-aan-huisverkoop of een verkoop op evenementen, op openbare markten of op de openbare weg.

Als je op die manier je producten of diensten aan de man wilt brengen, heb je daar in veel gevallen een 'machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten', ook wel een leurkaart genoemd, of een machtiging van de burgemeester voor nodig.

Of je een leurkaart of een machtiging van de burgemeester nodig hebt, hangt af van je statuut (handelaar, vereniging, particulier), het type van verkoop (commercieel of niet) en de plaats van verkoop (bijvoorbeeld openbare weg of homeparty).

Voorwaarden

  • Je hebt een leurkaart nodig wanneer je persoonlijk winstoogmerk nastreeft en wanneer je een professionele activiteit uitoefent.
  • Je hebt een machtiging van de burgemeester nodig bij niet-commerciële activiteiten bijv. voor het spijzen van de kas van een vereniging, voor een goed doel, voor een sporadische verkoop (garageverkoop) ... Een machtiging van de burgemeester vervangt in dat geval een leurkaart.

Procedure

Je vraagt de leurkaart aan bij een van de ondernemersloketten. Een machtiging van de burgemeester vraag je bij de gemeente (Ondernemen) aan.

Bedrag

  • De machtiging ambulante handel als werkgever kost 150 euro.
  • De machtiging als aangestelde A en B kost 100 euro.
  • Een machtiging van de burgemeester is gratis.

Contactinformatie