Voorstelling en creatie 'Stabat Mater' van Koen Dejonghe

Componist en pianist Koen Dejonghe componeerde een volledig ‘Stabat Mater’ voor koor en instrumenten. Hij is inwoner van Sint-Gillis-Waas en oud-leraar aan de muziekacademie. Tijdens de passietijd zal deze nieuwe compositie in de Sint-Egidiuskerk zijn première beleven. Op deze nieuwe compositie wordt er ook een volledig nieuwe barokchoreografie gedanst in uniek gerealiseerde kostuums.

De eeuwenoude Latijnse tekst wordt uitgevoerd door een gemengd koor met een vrij ongewone begeleiding van viool, piano, orgel en synthesizer. Samen met de dansers beschrijven ze Moeder Maria die bij haar gekruisigde zoon staat. Reeds 400 componisten (bijv. Pergolesi, Vivaldi, Dvorak) hebben in het verleden deze tekst op muziek gezet.
Om de dansers en zangers een podium te geven in de kerk, zal deze voor het publiek op een originele wijze worden herschikt met extra belichting. De muziek is eenvoudig en tonaal, met veel afwisseling in emotie dat zeker een breed publiek aanspreekt.

De uitvoering wordt muzikaal verzorgd door het gemengd kamerkoor ‘Terpander’ o.l.v. hun dirigent Godfried Van de Vyvere, waarvan de leden een professionele muziekopleiding hebben genoten. Dit koor is ongeveer 20 jaar geleden ontstaan in de schoot van het Deeltijds Kunstonderwijs.
De dansen worden verzorgd door het ‘Modern Barock Ensemble’ dat bestaat uit jongeren en volwassenen die hun opleiding krijgen in de Stichting Klassieke Dans bij Johan Goessens. De originele choreografie werd ontworpen door de Duitser Ingolf Collmar.
De instrumentisten zijn violiste Sarah Wyffels, organist Dieter Van Handenhoven en Koen Dejonghe op piano en synthesizer.

Deze uitzonderlijke creatie is een organisatie van de Parochieploeg ‘Heilige Helenaparochie’ met ondersteuning van de gemeente Sint-Gillis-Waas. Na de voorstelling ontvangt de gemeente alle concertgangers voor een receptie in de bibliotheek. Tickets te betalen via BE15 7360 4741 9930 op naam van VZW Pastorale Werking.

Uitvoerder

Parochieploeg Heilige Helenaparochie

Wanneer

zo 26 maart 2023 van 17.00 uur tot 18.00 uur

Waar

Sint-Egidiuskerk

kerkstraat
9170 Sint-Gillis-Waas

Prijs

€18.00

Reserveren

Organisatie en contact

Parochieploeg Heilige Helenaparochie