Sint-Gillis-Waas start het Reynaertjaar met een vossenstreek

12
feb
2020

Sinds woensdag 12 februari is Sint-Gillis-Waas voorzitter van het Land van Reynaert. In 2020 organiseert de gemeente verschillende activiteiten voor dit Reynaertjaar. Bedoeling is om zo het verhaal ‘Van den vos Reynaerde’ te promoten. Zo listig de hoofdrolspeler is in dit verhaal, zo listig de gemeente het Reynaertjaar heeft ingezet.

Het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert is een grensoverschrijdend, cultureel samenwerkingsproject tussen gemeenten boven en onder de landsgrens. In 2020 is gemeente Sint-Gillis-Waas voorzitter van het IGP Land van Reynaert. We namen de fakkel over van Moerbeke. Het is geleden van 2007 dat Sint-Gillis-Waas nog eens voorzitter was. Ook toen kwam de gemeente sluw uit de hoek door het Reynaertbeeld van de hand van Dolf De Rudder te stelen in Sint-Niklaas.

#jesuisHersinde

Sinds 3 februari circuleert er een filmpje van Hersinde De Wolf op sociale media waarin ze de verheerlijking van Reynaert aanklaagt. Enkele dagen later kregen verschillende Reynaertbeelden, verspreid in Oost-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen, een bordje omgehangen met ‘#jesuisHersinde’. Een actie die heel uiteenlopende reacties teweegbracht: fans én tegenstanders. Maar er werd ook volop gediscussieerd over de inhoud van het verhaal. Een week lang tastte iedereen in het duister wat de intentie was van de actievoerders. Dat is nu duidelijk: de gemeente toont met deze list aan dat het verhaal nog altijd van deze tijd is.

Reynaertverhaal binnen hedendaagse context

Reynaert is een controversieel figuur, een meester in het verspreiden van valse informatie, het optrekken van mistgordijnen en het manipuleren van situaties. Hierbij maakt hij dankbaar gebruik van de onwetendheid en/of zwakheden van de betrokkenen. Een onbetrouwbaar figuur dus, én hij komt er nog mee weg ook. In tijden waar we rond de oren worden geslagen met fake news, hashtags, waar discussies over seksueel overschrijdend gedrag de media domineren en waar meningen als waarheden worden verkocht op social media, vond de gemeente in het personage van Hersinde een ideale invalshoek om een deel van het Reynaertverhaal binnen een hedendaagse context te kaderen.

Initiatieven

Na deze vossenstreek zet de gemeente tijdens het Reynaertjaar volop in op enkele initiatieven die de werking en draagkracht van individuele verenigingen overstijgen. Dat doen ze via een straatkunstproject samen met de jeugdateliers van d’Academie beeld, Ellen De Vos, Lut Vandebos en Niko Van Stichel. In elke deelgemeente zal ‘Reynaert en de zijnen’ op een frisse en unieke manier verschijnen.

In oktober wordt GC De Route een verzamelplaats van verenigingen en individuen die samenwerken aan een theatervoorstelling. Deze crossmediale voorstelling wordt een frisse, beeldende vertelling met videokunst, muziek en hedendaagse choreografie.
De dierenmaskers laten ze vallen, de ware aard van de mensheid komt boven en R. De Vos maakt zijn intrede in 2020.

Het spoor van de vos wordt tussen 21 juni en 21 september gevolgd tijdens de jaarlijkse zomerfietszoektocht door de gemeente.

20e verjaardag bibliotheek

De vossenstreek waarmee de gemeente het voorzitterschap heeft ingezet toont aan dat één van de grote uitdagingen in onze huidige samenleving is om het onderscheid te maken tussen wat echt en fake is. De grens tussen de gevestigde journalistiek en de nieuwsverspreiding via sociale media is vaag. De discussie is bij deze stevig op gang gebracht. In 2020 zal de bibliotheek van Sint-Gillis-Waas een aantal activiteiten organiseren rond mediawijsheid, zowel voor kinderen als volwassenen. De bibliotheek viert half juni bovendien haar twintigste verjaardag in de Kerkstraat. Een verjaardag die ook een vossenstaart zal krijgen.


contactinformatie