Huisvuilzakken

Je kan huisvuilzakken, PMD-zakken en GFT-labels aankopen.

Procedure

Je kan de huisvuilzakken, PMD-zakken en GFT-labels aankopen aan de balie. Huisvuilzakken en PMD-zakken kunnen ook aangekocht worden bij de lokale handelaars.
 

Diftar 2019: de slimme huisvuilcontainer komt eraan

Het is al even geen verrassing meer, vanaf 1 juli 2019 verdwijnt de grijze huisvuilzak uit het straatbeeld en treedt de huisvuilcontainer op de voorgrond. Een grote aanpassing voor de inwoners van Sint-Gillis-Waas, maar ook Stekene, Sint-Niklaas en Waasmunster.

Er belanden nog te veel recycleerbare grondstoffen bij het huishoudelijk restafval. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft in haar nieuw uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval verstrengde doelstellingen opgelegd voor de Vlaming tegen 2022. Momenteel produceren wij binnen MIWA gemiddeld 161,3 kilogram restafval per inwoner. En dat moet over 4 jaar een heel pak beter.

De uitdaging is groot, dus een dringende maatregel dringt zich op. De slimme  huisvuilcontainer is intussen in al meer dan 112 Vlaamse gemeenten een bewezen concept en zal dus ook bij MIWA geïntroduceerd worden.

Wat is een slimme huisvuilcontainer?

De huisvuilcontainers zijn uitgerust met een chip. In deze chip is informatie opgeslagen die toelaat om na te gaan aan welk gezin de container toebehoort. Voordat de ophaalwagen de container ledigt, worden de identificatiegegevens die op de chip opgeslagen zijn, ingelezen. De ophaalwagens zullen uitgerust zijn met een geijkt weegsysteem waardoor de containers nauwkeurig kunnen gewogen worden. De meetgegevens worden in de boordcomputer van de ophaalwagen gekoppeld aan de identificatiegegevens in de persoonlijke chip. Dankzij de chip, ‘weet’ je container perfect hoeveel restafval je altijd aanbiedt, slim toch?

De goede sorteerder wordt beloond, de vervuiler betaalt

Met deze verandering vrezen sommigen wellicht dat ze een pak meer gaan moeten betalen voor hun restafval. Hoeveel je zal betalen, kan je echter perfect zelf sturen. Houd papier, karton, groente-, fruit- en tuinafval, herbruikbaar textiel, glas en andere recycleerbare materialen uit je container en steek alleen dat wat niet gerecycleerd kan worden in je bak. Sorteer je goed, dan betaal je minder. Hoeveel je betaalt per kilogram wordt begin 2019 beslist en bekendgemaakt.

Meer info?miwa.be/mijngrijzecontainer

Bedrag

De kostprijs bedraagt voor:
  • huisvuilzakken (60L) en KMO-huisvuilzakken: 17,50 euro
  • huisvuilzakken (30L): 8,75 euro
  • PMD-zakken (20 stuks): 5 euro
  • GFT-labels (40L/10 stuks): 5 euro
  • GFT-labels (120L/10 stuks): 16 euro
  • GFT-labels (240L/10 stuks): 32 euro
  • luierafvalzakken (20 stuks): 17,50 euro

Uitzonderingen

Beschik je over een medisch attest of een attest van de mutualiteit, dan kan je bij Welzijn gratis huisvuilzakken verkrijgen om volgende redenen:
  • incontinentie
  • buikvliesspoeling of thuisdialyse
  • sondevoeding

Contactinformatie