Mondmaskers

7
mei
2020

Een mondmasker dragen, is belangrijk bij de afbouw van de maatregelen tegen corona. Onze gemeente bezorgt iedere inwoner ouder dan 6 jaar een gratis mondmasker. Er zijn drie maten: voor mannen, vrouwen en kinderen (ouder dan 6 jaar). 

We kochten de mondmaskers bij Think Pink, via een groepsaankoop met andere Wase gemeenten. Think Pink is de organisatie die zich inzet voor de preventie van en onderzoek naar borstkanker. 80% van de opbrengst van de verkoop van mondmaskers gaat naar projecten met kankerpatiënten en lokale ziekenhuizen.

Wanneer draag je een mondmasker?

Draag een mondmasker om eventueel besmette vochtpartikels bij je te houden en zo anderen te beschermen. In volgende situaties is een mondmasker een must.

 • Bij nauw contact met anderen, op openbare plaatsen wanneer de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden. Denk maar aan de supermarkt.
 • Bij bezoek aan kwetsbare personen of als je zelf risicopatiënt bent.
 • Op het openbaar vervoer is een mondmasker verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar en in bedrijven waar de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden.
 • Voor leerlingen vanaf 12 jaar, leerkrachten en andere personeelsleden van de school is een mondmasker of een andere bescherming verplicht doorheen de hele dag.

Hoe trek je een mondmasker aan?

 • Was je handen grondig met water en zeep, voor je het masker aanraakt.
 • Gebruik de elastieken (of de uiteinden van de linten) om het masker aan te brengen. Raak de binnenkant niet aan.
 • Zorg dat het masker zo goed mogelijk aansluit op je gezicht. Bedek je neus en mond. Je moet met mond én neus door het masker ademen.

Hoe zet je een mondmasker af?

 • Was je handen grondig met water en zeep, voor je het masker afzet.
 • Gebruik de elastieken (of de uiteinden van de linten) om het masker uit te doen. Raak je gezicht en de binnenkant van het masker niet aan.
 • Gooi het mondmasker meteen in de was, als je thuiskomt. Was je handen met water en zeep voordat je iets anders aanraakt.

Was je mondmasker

Was je mondmasker voor het eerste gebruik.

 • Steriliseer je masker dagelijks of na 4 uur intensief gebruik (bijv. bij veel praten).
 • Was het 30 minuten op 60°C, of kook het kortstondig in een kookpot die je uitsluitend hiervoor gebruikt.

 • Was je het op minder dan 60 graden? Strijk het mondmasker dan op hoge temperatuur. Stop het proper en droog in een afsluitbaar (stoffen) zakje.

 • Was grondig je handen nadat je een vuil masker hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het in de wasmachine te plaatsen.

 • Het masker moet helemaal droog zijn voor je het opnieuw kan gebruiken.

Hoe bewaar je je masker?

 • Als je het masker moet afzetten voor een korte tijd (bijv. om te drinken), leg het dan op een propere plaats die je nadien makkelijk kan schoonmaken of stop het in een luchtdoorlatende zak.
 • Laat je mondmasker niet rondslingeren. Kies een vaste en propere plaats voor je masker en bewaar je gebruikte mondmasker in een afsluitbaar (stoffen) zakje dat je samen met het masker wast.
 • Stop je masker niet in de diepvries of frigo. Dit doodt het virus niet, maar kan andere voedingsmiddelen besmetten.

Je masker vervangen?

Verander het mondmasker elke 8 uur of elke 4 uur bij intensief gebruik (bijv. een leerkracht die lesgeeft voor de klas). Wissel sneller van masker als het vochtig of zichtbaar vuil is.

Merk je zichtbare gebreken aan het mondmasker zoals bijv. scheuren of gaatjes? Vervang het masker en gooi het in de huisvuilbak.

Filter

Het mondmasker van Think Pink bevat al een filter die je niet moet vervangen.

Vraag een extra mondmasker aan

Onze gemeente bezorgt alle inwoners ouder dan 6 jaar 1 mondmasker. Heb je nood aan een extra mondmasker bijv. voor je gezondheid? Vraag je extra mondmasker dan aan via www.sint-gillis-waas.be/webformulieren/mondmasker-extra of 03 727 17 00. Als er genoeg extra mondmaskers gemaakt zijn én je voldoet aan de voorwaarden, kan je een extra mondmasker ophalen in het
Administratief en Bestuurscentrum.

Vrijwilligers gezocht om mondmaskers te maken

Naast de bestelling van mondmaskers bij Think Pink, bestelde onze gemeente ook 100 doe-het-zelf-pakketten om 15 mondmaskers te maken. Hiervoor zoeken we vrijwilligers die de mondmaskers willen maken. Lees er hier meer over.

Zelf handig met stof, draad en naaimachine?

Op www.maakjemondmasker.be vind je een patroon en werkwijze om voor jezelf, familie of vrienden een mondmasker te maken. De website is goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid. Voorzie nog een filter voor je zelfgemaakt mondmasker.

Surf zeker ook naar www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker voor meer info.