Gratis inzameling van matrassen

18
feb
2021

Sinds begin 2021 kan je je versleten (propere) matras gratis aanleveren op de 6 recyclageparken van MIWA. Vanaf 1 juli 2021 worden deze matrassen ook gerecycleerd.

In 2021 moeten producenten betalen voor de inzameling en verwerking van afgedankte matrassen. Zo worden producenten ook verantwoordelijk voor de verwerking van hun producten van zodra ze afval worden. Lokale besturen ontvangen dan een vergoeding van deze producenten. Als consument moet je vanaf 2021 een milieubijdrage betalen bij de aankoop van een nieuwe matras.

Hoe gaat dit op het recyclagepark in zijn werk?

MIWA heeft een aparte container voor matrassen in de niet-betalende zone. Is je versleten matras proper en niet beschadigd? Dan deponeer je ze in deze container in de niet-betalende zone. Is je versleten matras nat, beschadigd (bijv. brandplekken) of heeft de matras een vulling van stro of paardenhaar? Dan hoort ze bij het grofvuil in de betalende zone.

Overgangsperiode

Tot en met juni 2021 voorzien we een overgangsperiode. In die periode deponeer je je versleten (propere) matras gratis in de voorziene container op het recyclagepark. Deze matrassen komen bij de verwerking bij het grofvuil terecht. Vanaf juli 2021 worden deze matrassen wel apart verwerkt en gedeeltelijk gerecycleerd. De natte en beschadigde matrassen en matrassen met een vulling van stro of paardenhaar blijven bij het grofvuil en worden nog verbrand. 
Uit milieuoverwegingen, wacht je dus best tot juli om je afgedankte (propere) matras naar het recyclagepark te brengen.

Ook verkopers nemen matrassen terug

Je kan met je afgedankte matras ook terecht bij de verkoper van je nieuwe matras. De verkoper zal niet verplicht zijn om jematras terug te nemen. Op www.valumat.be vind je een lijst van winkels die vrijwillig oude matrassen inzamelen bij aankoop van een nieuwe matras.


contactinformatie