Coronavirus

28
okt
2020

Hier vind je alle (gemeentelijke) richtlijnen en informatie terug rond de coronamaatregelen.

Algemene info en maatregelen

 1. Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon

 2. Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.

 3. Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.

 4. Volledige sluiting van de cultuur- en evenementensector, behalve bibliotheken.

 5. Alle fysieke samenkomsten in de context van vrijetijdsverenigingen en -clubs kunnen niet meer doorgaan (sportclubs, socio-culturele verenigingen, seniorenclubs, jeugdverenigingen …), ook voor leden jonger dan 12 jaar, ongeacht of deze samenkomsten buiten of binnen plaatsvinden. Dit betekent bijv. dat de werking van alle sportclubs en jeugdverenigingen wordt stilgelegd tot en met 19 november.

 6. Winkelen mag met maximaal 2 personen. 

 7. Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.

 8. Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22.00 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).

 9. Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00u.

 10. Enkel wekelijkse markten zijn nog toegestaan.

 11. Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24.00u en 5.00u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.

 12. Het bezoek aan woonzorgcentra wordt beperkt tot één vast knuffelcontact en één extra contact dat om de 14 dagen kan wisselen.

Dienstverlening gemeente

Het Administratief en Bestuurscentrum en het Welzijnshuis volgen de normale openingsuren. Je maakt voor alles een afspraak: online via deze website (klik op 'maak een afspraak' bij het product dat je nodig hebt) of telefonisch via 03 727 17 00 (Administratief en Bestuurscentrum) en 03 202 80 00 (Welzijnshuis).

Het infokantoor GC De Route is open.

Sport en Jeugd

Alle fysieke samenkomsten in de context van vrijetijdsverenigingen en -clubs kunnen niet meer doorgaan (sportclubs, socio-culturele verenigingen, seniorenclubs, jeugdverenigingen …), ook voor leden jonger dan 12 jaar, ongeacht of deze samenkomsten buiten of binnen plaatsvinden. Dit betekent bijv. dat de werking van alle sportclubs en jeugdverenigingen wordt stilgelegd tot en met 19 november.

Onderwijs

De herstvakantie wordt verlengd tot 11 november. 

Begraafplaatsen

De gouverneur van Oost-Vlaanderen besliste om mondmaskers te verplichten op begraafplaatsen vanaf maandag 26 oktober tot en met zondag 8 november.

Bibliotheek

Sinds 3 augustus is de bibliotheek opnieuw 's morgens toegankelijk en zijn de uitleenposten in Meerdonk en De Klinge open op zaterdag. Ook de leeszaalwerking is terug van weggeweest. Uiteraard zijn mondmaskers verplicht. Lees er hier meer over.

Communicatiemateriaal voor inwoners, organisaties en verenigingen

Als gemeente willen we je correct informeren over het coronavirus en je stimuleren om de maatregelen goed op te volgen. Alleen op die manier stoppen we samen het virus. Hier vind je affiches, flyers en brochures. Dit beschikbaar communicatiemateriaal kan je downloaden.

Mondmaskers

In onze gemeentelijke gebouwen is een mondmasker dragen verplicht voor +12! Je bent ook verplicht altijd een mondmasker op zak te hebben. 

Hoe bewaar, draag of was je een mondmasker? Wil je een antwoord op al je vragen? Neem dan zeker een kijkje op onze pagina over mondmaskers.

Voorstellingen Tempus De Route

Je kan tickets kopen voor de voorstellingen van Tempus De Route via www.sint-gillis-waas.be/webshop.

Reserveer je tickets steeds per bubbel!

Voorlopig worden er geen zitplaatsen toegekend in de zaal. De medewerkers van dienst Cultuur zullen de bubbels steeds inplannen volgens de geldende maatregelen. Voor de voorstelling ontvang je een bericht met de toegekende zitplaatsen.

Momenteel gaat er een beperkt aantal zitjes in verkoop. Plaats je daarom zeker op de wachtlijst als een voorstelling uitverkocht is. Als er plaatsen vrij komen, dan contacteert de dienst Cultuur de personen op de wachtlijst.

De Lijn

Vervoersmaatschappij De Lijn neemt extra maatregelen om de verspreiding van het virus in te perken. Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer. Een overzicht van de maatregelen van De Lijn vind je hier.

Op bezoek bij onze noorderburen? Lees even hoe de regelgeving daar is!

Het overzicht van de maatregelen in Zeeland vind je hier.

Reizen naar het buitenland

De grenzen van ons land zijn sinds 15 juni weer open. Reizen zijn toegestaan. Uiteraard heeft elk land haar eigen maatregelen. Wil je meer informatie over de richtlijnen in andere landen? Neem dan zeker een kijkje op https://diplomatie.belgium.be/nl.   

Je vindt er ook het verplichte terugreisformulier terug (Passenger Locator Form).

Meer info?

www.info-coronavirus.be/nl
www.info-coronavirus.be/nl/faqs (veelgestelde vragen)

 • Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689
 • Voor vragen over economie: 0800 120 33
 • De meest recente procedures tegen het coronavirus vind je hier.

Een vraag voor de gemeente?

03 727 17 00
info@sint-gillis-waas.be

Een vraag voor het Welzijnshuis?

03 202 80 00
welzijnshuis@sint-gillis-waas.be